Πόσα megabyte ξοδεύουν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να προσέχουμε… για να έχουμε; 

Πόσο είναι 1 GB δεδομένων στο mobile internet; Μας αρκούν τα megabyte του προγράμματός μας στο smartphone; Μήπως θα έπρεπε να έχετε περισσότερα;

Η χρήση του mobile internet, διαδίδεται με ιλλιγιώδεις ταχύτητες. Αποτελεί τον σύγχρονο τρόπο ενημέρωσης, διασκέδασης, κοινωνικότητας και εργασιακής απόδοσης. Social media, streaming μουσική, online παιχνίδια, έλεγχος email και online ενημέρωση, είναι μόνο μερικές από τις χρήσεις οπου χρησιμοποιούμε καθημερινά τα δεδομένα του κινητού μας.

Με όλα τα παραπάνω υπόψιν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν τα πακέτα mobile interntet, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Τα διαφορετικά πακέτα δεδομένων στην χώρα μας, ξεκινούν από 100MB και φτάνουν ακόμη και τα 12 GB.

Τί είδους χρήστης mobile internet είμαι;

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν mobile internet στο κινητό τους συνήθως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Low data user: Πρόκειται για χρήστες μικρής χρήσης των δεδομένων τους. Χρησιμοποιούν το internet στο κινητό τους για να ελέξουν τα email τους, να περιηγηθούν μια ή δυο φορές την ημέρα στο Facebook ή στο  Twitter και ίσως να διαβάσουν κάποια άρθρα για ενημέρωση. Τα δεδομένα που συνήθως χρειάζονται είναι από 300ΜΒ εώς 500ΜΒ.

Medium data user: Πρόκειται για την πλειοψηφία των χρηστών του mobile internet. Αφορά χρήστες που κατεβάζουν συχνά email στο τηλέφωνο, τσεκάρουν συχνά τους social λογαριασμούς τους, παρακολουθούν μικρά βιντεάκια στο Facebook, στέλνουν αρκετά μυνήματα μέσω Messenger, Viber, Whatsapp κ.α. και, γενικά, ξοδεύουν αρκετές ώρες καθημερινά στο internet μέσω του αγαπημένου τους smartphone. Τα δεδομένα που χρειάζεστε για μια τέτοια χρήση, κυμαίνονται από 1GB εώς 1,5GB.

Heavy data user: Εάν ανταλλάσετε πολλά email καθημερινά, συχνά με επισυναπτόμενα αρχεία, παρακολουθείτε βίντεο αρκετές φορές την εβδομάδα, κατεβάζετε πολλές εφαρμογές, παιχνίδια και τραγούδια και, κάνετε συχνά chating μέσω των social εφαρμογών,  προφανώς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία. Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τόσο για επαγγελματικούς λόγους και την διασκέδασή σας, όσο και για τα social media και χρειάζεστε πρόσβαση στο internet πολλές ώρες την ημέρα. Τα δεδομένα που συνήθως απαιτούνται για μια τέτοια χρήση ξεκινούν συνήθως από 2GB  και η κατανάλωσή τους μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12GB.

Πώς ξέρω πόσα δεδομένα χρειάζομαι; 

Κάθε μήνα, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας μας προσφέρουν ένα πακέτο δεδομένων. Κάποιοι τα χρησιμοποιούν αλόγιστα, με αποτέλεσμα να τελειώνουν νωρίτερα από ότι είχαν υπολογίσει και να αναγκάζονται να αγοράσουν νέο πακέτο δεδομένων. Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που προσέχουν συνέχεια την κατανάλωσή τους, αρκετές φορές μάλιστα, σε υπερβολικό βαθμό. Καταλήγουν,στο τέλος του μήνα, να τους περισσεύουν δεδομένα και να μην απολαμβάνουν όσο θα έπρεπε τα διαθέσιμα megabyte τους.

Αυτό το άγχος με τα megabyte πρέπει επιτέλους να τελειώσει.

Πρέπει να γνωρίζουμε πόσα data θα ξοδέψουμε, αν ακούμε όλη μέρα internet radio, αν βλέπουμε βίντεο στο YouTube ή αν χρησιμοποιούμε το Spotify και Netflix. Θα μπορέσουμε έτσι να απολαμβάνουμε το πακέτο που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς τύψεις και κυρίως χωρίς να μας τελειώνει σύντομα. Μία έρευνα του Android Central , μας δίνει μια αρκετά καλή κατά προσέγγιση εικόνα για τις streaming υπηρεσίες που… ρουφάνε megabyte.

Βίντεο

Δυστυχώς τα βίντεο που είναι και αυτά που γονατίζουν τη σύνδεσή μας, με το YouTube να έχει φυσικά την τιμητική του. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την εκτεταμένη χρήση του, όπως ο διάολος το λιβάνι. Υπάχει βέβαια και επιλογή να βλέπουμε βίντεο σε πολύ χαμηλή ανάλυση. Επειδή, όμως, πρόκειται για εικόνα, όταν χαμηλώνεις την ανάλυση δεν μπορείς να το απολαύσεις. Το καλύτερο είναι λοιπόν να βλέπουμε μόνο λίγα βίντεο κάθε εβδομάδα, σε μέτρια ανάλυση 480p. Μπορούμε να την ρυθμίσουμε εύκολα στην εφαρμογή του YouTube, την ώρα που παίζει το βίντεο.

Οι μετρήσεις λοιπόν για τα βίντεο έδειξαν τα εξής: 

 • Χαμηλή ποιότητα (240p – 320p) - Κατανάλωση περίπου 300MB την ώρα. 
 • Ποιότητα SD (480p) - Κατανάλωση περίπου 700MB την ώρα. 
 • Ποιότητα HD (720p – 1440p) - Η κατανάλωση ποικίλει ανάλογα με την ανάλυση του βίντεο από 900MB την ώρα (720p), σε 1.5GB την ώρα (1080p) και φτάνει τα 3GB (1440p) την ώρα. 
 • Ποιότητα UHD (4K) - Κατανάλωση περίπου 7.2GB την ώρα. 

Γενικά, η εφαρμογή του YouTube, έχει την τάση να αυτορυθμίζεται. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ελέγχουμε σε κάθε βίντεο την ανάλυση. Άλλες εφαρμογές όπως το Facebook διαθέτουν στις ρυθμίσεις τους επιλογές για την ποιότητα των βίντεο και των εικόνων που βλέπουμε. Πολλές φορές μας εμφανίζουν και το συνολικό μέγεθος σε megabyte για να γνωρίζουμε πόσο θα ξοδέψουμε.  

Ήχος / Μουσική

Στον ήχο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και πολλές φορές η κατανάλωση είναι υποδεκαπλάσια από αυτή των βίντεο. Αν ακούσεις το ίδιο τραγούδι στο YouTube (video) και στο Spotify, το πρώτο θα καταναλώσει 40MP, ενώ το δεύτερο μόλις 4.5MB. Και στην μουσική, η κατανάλωση έχει να κάνει με την “ανάλυση”. Στον ήχο τη μετράμε σε kbps. ’Ολες οι εφαρμογές μουσικής και ραδιοφώνου διαθέτουν ρυθμίσεις στις οποίες μπορούμε να ορίσουμε την ποιότητα του ήχου, με τις μετρήσεις να κυμαίνονται στα ακόλουθα επίπεδα: 

 • Χαμηλή ποιότητα (96kbps) - Κατανάλωση περίπου 44MB την ώρα. 
 • Κανονική ποιότητα (160kbps) - Κατανάλωση περίπου 72MB την ώρα. 
 • Υψηλή ποιότητα (320kbps) - Κατανάλωση περίπου 116MB την ώρα. 

Σε αντίθεση με τα βίντεο, τον ήχο μπορείς να τον ακούσεις και στη χαμηλή ποιότητα χωρίς να σε ενοχλεί. Ειδικά αν ακούς ραδιόφωνο μέσω ίντερνετ και ειδικότερα talk show, δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις την ποιότητα.  

Κατανόηση μέσω παραδείγματος

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα megabyte μας. Για κάποιον που διαθέτει 3GB το μήνα στη σύνδεσή του, μπορεί να κάνει τα εξής: 

 • να ακούσει μουσική και ραδιόφωνο για 70 περίπου ώρες σε χαμηλή ποιότητα ή 
 • να δει 4.2 ώρες βίντεο σε ανάλυση 480p. 

Συνεπώς, ο χρήστης αυτός μπορεί να ακούει καθημερινά τη δίωρη αγαπημένη του εκπομπή στο ραδιόφωνο ή να ακούει για αντίστοιχη ώρα τα τραγούδια του στο Spotify. Εναλλακτικά μπορεί να βλέπει έως και οκτώ λεπτά βίντεο στο YouTube. Από τα 3GB θα πρέπει τέλος να αφαιρέσουμε 500MB περίπου, για τις υπόλοιπες καθημερινές μας υπηρεσίες όπως chat, email, browsing και λοιπά.

Πόσα βίντεο μπορώ να δω και πόση ιντερνετική μουσική να ακούσω;

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιείται την παρακολούθηση βίντεο από το κινητό σας, ή να ακούτε ζωντανά μουσική μέσω ίντερνετ, τότε σίγουρα δεν είστε low data user. Το πιο πιθανόν είναι να ανήκετε στην τρίτη κατηγορία χρηστών του mobile internet, δηλαδή έχετε ένα αρκετά μεγάλο πακέτο δεδομένων για χρήση κάθε μήνα.

 • Ένα πακέτο 2GB μηνιαίως είναι αρκετό για
  • 47 ώρες χαμηλής ποιότητας μουσικής
  • 28 ώρες κανονικής ποιότητας μουσικής
  • 17 ώρες υψηλής ποιότητας μουσικής
  • 6.5 ώρες χαμηλής ποιότητας βίντεο
  • 2.8 ώρες φυσιολογικής ποιότητας βίντεο
  • 2.2 ώρες βίντεο στα 720p
  • 1.3 ώρες βίντεο στα 1080p
  • 0.6 ώρες βίντεο 2Κ
  • 0.25 ώρες βίντεο 4Κ
 • Ένα πακέτο 5GB μηνιαίως είναι αρκετό για
  • 117 ώρες χαμηλής ποιότητας μουσικής
  • 70 ώρες κανονικής ποιότητας μουσικής
  • 42,5 ώρες υψηλής ποιότητας μουσικής
  • 16,25 ώρες χαμηλής ποιότητας βίντεο
  • 7 ώρες φυσιολογικής ποιότητας βίντεο
  • 5,5 ώρες βίντεο στα 720p
  • 3,25 ώρες βίντεο στα 1080p
  • 1,5 ώρες βίντεο 2Κ
  • 0,6 ώρες βίντεο 4Κ

Να σημειωθεί, ότι όλα τα παραπάνω είναι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις. Δεν πρέπει να θεωρηθούν δεδομένα, καθώς μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την χρήση σας. Η ορθότερη χρήση, είναι η παρακολούθηση βίντεο και live μουσικής, μέσω wi-fi. To wi-fi δεν καταναλώνει δεδομένα και μπορείτε να απολαύσετε τις υπηρεσίες streaming στην βέλτιστη δυνατή ποιότητα. Παράλληλα, όταν είστε συνδεδεμένοι μέσω wi-fi, μπορείτε να “κατεβάσετε” το αγαπημένο σας βίντεο και να το παρακολουθήσετε αργότερα, χωρίς την χρέωση δεδομένων.

Καλό σερφάρισμα!!!

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here