Η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της χώρας, είναι αυτή που οδήγησε τους αξιωματούχους της κυβέρνησης στο να πάρουν αυτή την απόφαση. Ψηλά βουνά, φιόρδ και διάσπαρτες κοινότητες, καθιστούν ιδιαίτερα ακριβή την χρησιμοποίηση των FM, έναντι του ψηφιακού ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αλλαγή αυτή θα εξοικονομήσει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν σε  ένα καλύτερο περιεχόμενο ραδιοφώνου.

Η πρόβλεψη για αυτή την μετάβαση, δεν είναι φρέσκια, καθώς σχεδιάζεται για πάνω από μια δεκαετία. Η αρχή θα γίνει με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μεγάλης εμβέλειας, ενώ  κάποιοι μικροί τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ίσως πάρουν μια μικρή παράταση.To τέλος των FM

Όπως σε όλες τις καινοτομίες, έτσι και εδώ υπάρχουν οι επικριτές του εγχειρήματος. Ισχυρίζονται ότι η αλλαγή αυτή θα αφήσει πάνω από 2.000.000 αυτοκίνητα χωρίς ραδιόφωνο, αφού η τεχνολογία τους δεν υποστηρίζει την ψηφιακή πλατφόρμα. Παράλληλα, αρκετοί πολίτες θα αναγκαστούν να προμηθευτούν καινούργια ραδιόφωνα, αν και σύμφωνα με έρευνα πάνω από το 70% των κατοίκων της χώρας, έχουν ήδη συσκευή που υποστηρίζει το DAB. Παρόλα αυτά, έρευνα της εφημερίδας Dagbladet, έδειξε ότι πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με το πέρασμα στην ψηφιακή ραδιοφωνική εποχή.

Αν τελικά το Νορβηγικό εγχείρημα πετύχει, θα καθορίσει την στάση και άλλων χωρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να στραφεί στο ψηφιακό ραδιόφωνο.

πηγή cnn

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here