Ξανθιά, κόκκινη ή μαύρη; Σε μπουκάλι ή σε κουτάκι;

Όπως και να την προτιμάτε, το σίγουρο είναι ότι η μπύρα έχει πολλούς… οπαδούς, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Όσοι πίνετε μπύρα, σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν όλα τα μπουκάλια μπύρας είναι χρώματος καφέ ή πράσινου. Μάλλον δεν έχετε δώσει μεγάλη σημασία. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία εξέλιξης πίσω από το μπουκάλι της μπύρας.

μπουκάλια μπύρας

Στα μέσα του 18ου αιώνα, η μπύρα άρχισε να εμφιαλώνετε για εμπορική παραγωγή. Οι ζυθοποιοί της εποχής, πειραματίστηκαν με διάφορες γυάλινες φιάλες. Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν αυτό της πίεσης. Μια απλή γυάλινη φιάλη, δεν μπορούσε συνήθως να αντέξει την πίεση του CO2, στο εσωτερικό της. Τότε για πρώτη φορά εκτίμησαν την αξία του μακριού λαιμού στο μπουκάλι.

Την πρώτη περίοδο τα μπουκάλια ήταν διάφανα, ώστε να αναδεικνύουν το χρώμα της μπύρας. Το πρόβλημα όμως άρχιζε, όταν το μπουκάλι εκτίθονταν στον ήλιο για αρκετή ώρα. Η υπεριώδης UV ακτινοβολία του ήλιου, αντιδρούσε με τα οξέα του λυκίσκου και έδινε μια αηδιαστική μυρωδιά στην μπύρα. Στην κυριολεξία, σαν πτώμα σε αποσύνθεση! Και, κάπως έτσι, αποφάσιζαν να συσκευάσουν την μπύρα σε καφέ μπουκάλι. Το καφέ χρώμα κρατούσε μακρυά την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, διατηρώντας την φρεσκάδα της για πολύ καιρό. Η τεχνική αυτή, υιοθετήθηκε σταδιακά από όλες τις ζυθοποιίες.

μπουκάλι μπύρας heineken

Κατά την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, το καφέ γυαλί βρέθηκε σε έλλειψη. Οι μικρές ζυθοποιίες, είχαν δύο επιλογές. Ή να γυρίσουν στο παλιό διάφανο μπουκάλι ή να σκεφτούν κάτι πρωτοποριακό και ξεχωριστό. Η πρώτη επιλογή απορρίφθηκε σχεδόν από όλους. Ωστόσο πρώτος ο Alfred Henry Heineken, πήρε την μεγάλη απόφαση να συσκευάζει την μπύρα του σε πράσινα μπουκάλια. Οι σύμβουλοι της εταιρίας, αντέδρασαν έντονα, καθώς το καφέ μπουκάλι ήταν συνυφασμένο με την ποιοτική μπύρα. Ο Heineken όμως, ήθελε η μπύρα του να ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες. Και το κατάφερε…

Σήμερα, με την επιστήμη να έχει κάνει θαύματα στην τεχνολογία του γυαλιού, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος, ούτε για το χρώμα του μπουκαλιού, ούτε για το σχήμα του. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μπύρες, κυκλοφορούν σε μπουκάλια συνήθως καφέ ή πράσινου χρώματος. Το μόνο που ξεχωρίζει την μία εταιρία από την άλλη είναι το σχήμα του μπουκαλιού και το λογότυπο. Γιατί; Γιατί όλα είναι θέμα marketing. Και το marketing θέλει τις παραδοσιακές μπύρες, στο παραδοσιακό τους μπουκάλι…

μπουκάλια μπύρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here