Πόσα γνωρίζετε για τον πλανήτη που ζούμε;

Ξέρετε ότι οτιδήποτε συμβαίνει επάνω στην Γη είναι αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων με άλλους πλανήτες; Τι θα συμβεί αν σταματήσουν αυτές οι επιδράσεις ή αν ξαφνικά η γη σταματήσει να γυρίζει;

γη

Λοιπόν, όπως αναφέρεται και στο wikipedia, η Γη μας είναι ο τρίτος πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο. Αποτελεί τον πιο πυκνό και τον πέμπτο μεγαλύτερο σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα. Σύμφωνα με ενδείξεις η Γη σχηματίστηκε περίπου πριν από περίπου 4,54 δισεκατομμύρια έτη. Αλληλεπιδρά με τα άλλα αντικείμενα του χώρου μέσω βαρυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα με τον Ήλιο και τη Σελήνη, η οποία αποτελεί τον μοναδικό μόνιμο φυσικό δορυφόρο της. Η αλληλεπίδραση της Γης με το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης δημιουργεί την παλίρροια των ωκεανών, σταθεροποιεί την κατεύθυνση του άξονα περιστροφής της Γης και σταδιακά μειώνει τον ρυθμό περιστροφής του πλανήτη μας.γη ήλιος

Κατά την διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της περίπου 365,26 φορές, δημιουργώντας 365,26 ηλιακές ημέρες ή ένα αστρικό έτος. Ο άξονας περιστροφής της Γης έχει κλίση 23,4° με τον κάθετο στο επίπεδο τροχιάς της άξονα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εποχικές διαφορές στην επιφάνεια της Γης με περίοδο ενός τροπικού έτους (365,24 ηλιακές μέρες).γη

Η ταχύτητα περιστροφής ενός σημείου της επιφάνειας της Γης εξαρτάται από το γεωγραφικό τους πλάτος.  Στον ισημερινό η ταχύτητα περιστροφής είναι 465 m/sec  και στους πόλους 0m/sec.

Τι επιπτώσεις θα έχει η έλλειψη περιστροφής;

Επομένως, η Γη περιστρέφεται με ταχύτητα 1.670 χλμ/ώρα. Τι θα συνέβαινε αν η Γη σταματούσε να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και τον Ήλιο; Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πλανήτης θα εισερχόταν σε μια κυριολεκτικά εφιαλτική εποχή με μια σειρά από ακραία και καταστροφικά φαινόμενα.γη τυφώνας

  • Το μαγνητικό πεδίο της Γης θα εξαφανιστεί. Όταν συμβεί αυτό ο πλανήτης μας  θα είναι απροστάτευτος και η η ζωή στην επιφάνεια του θα είναι μόνιμα εκτεθειμένη στη βλαβερή ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.
  • Ο πλανήτης θα αποκτήσει τέλειο σφαιρικό σχήμα. Τα νερά των ωκεανών θα ανακατανεμηθούν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές.
  • Τρομεροί άνεμοι θα σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Θα μοιάζει με τις εικόνες που έχουμε μετά από πυρηνικές εκρήξεις. Η ταχύτητα του ανέμου θα είναι τόσο μεγάλη που θα ξεκινήσουν αμέσως πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη.
  • Το σώμα θα εκτοξευτεί με μια απίστευτη ταχύτητα 465 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Αυτό φυσικά θα συμβεί, αν η περιστροφή γίνει ξαφνικά και εσείς βρίσκεστε στον Ισημερινό, όπου η ταχύτητα της γης είναι μεγαλύτερη.
  • Οι άνθρωποι στα αεροπλάνα αρχικά να επιβιώσουν. Αυτό όμως θα ισχύσει μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα. Γιγαντιαίες καταιγίδες που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά το σημείο διακοπής της περιστροφής θα σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
  • Η ζωή στη Γη θα καταστραφεί ολοσχερώς. Το μισό κομμάτι της Γης θα είναι συνεχώς εκτεθειμένο στον ήλιο, ενώ το άλλο μισό συνεχώς στο σκοτάδι. Ετσι στο πρώτο κομμάτι η θερμοκρασίες θα είναι υπερβολικά μεγάλες, ενώ το δεύτερο κομμάτι σχεδόν θα παγώσει.
  • Η ζωή στη Γη δεν θα ανακάμψει από αυτό. Ποτέ.

 

Σε ένα εντυπωσιακό βίντεο, ο Βρετανός επιστήμονας Μάικλ Στίβενς, μας δίνει μια ιδέα για το τι θα συμβεί αν η Γη σταματήσει να γυρίζει. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι  σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό. Τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 δις έτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here