Πώς αλλάζουν οι εποχές στην πάροδο του χρόνου;

Μια Κινέζικη παροιμία λέει: ” Ο έρχομός της Άνοιξης αναγνωρίζεται νωρίτερα από τα φυτά, παρά από τους ανθρώπους.” Η παλιά αυτή παροιμία, επιβεβαιώνεται όλο και συχνότερα, καθώς έρχονται στο φως νέες μελέτες σχετικά με τον ερχομό της Άνοιξης.

Πότε ακριβώς αρχίζει η Άνοιξη

Φυσικά, η επίσημη έναρξη της Άνοιξης δεν έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες, αλλά με την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο και την κάθετη κίνηση του άξονα της γης σχετικά με την θέση της απέναντι στον ήλιο. Ετσι, παρόλο που σύμφωνα με το επίσημο ημερολόγιο, η εποχή της Άνοιξης αρχίζει την 1η Μαρτίου, ουσιαστικά η έναρξή της τοποθετείται στις 21 Μαρτίου κατά το εαρινό ηλιοστάσιο.

Τί λένε οι έρευνες

Ενώ όμως το ημερολόγιο παραμένει το ίδιο, οι εποχές φαίνεται να αλλάζουν ημερομηνίες. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η Άνοιξη φαίνεται να έρχεται όλο και νωρίτερα. Μια πολυετής έρευνα που παρουσιάστηκε στο National Geographic το 2009, μελέτησε τις συνήθειες ανθοφορίας των φυτών στο Rocky Mountains του Colorado. Αξιοποιώντας τα δεδομένα 39 ετών, υπολόγισε ότι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου έρχεται 1,7 ημέρες νωρίτερα από ότι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Μια παρόμοια έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, μελέτησε τις συνήθειες των φυτών και την συμπεριφορά των άγριων ζώων στο νησί. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά, καθώς τοποθετούν την έναρξη της Άνοιξης, 11 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με την δεκαετία του 1970!

Όσο πιο Βόρεια, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο

Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται μια χώρα στον Βόρειο Πόλο, τόσο εντονότερο είναι το φαινόμενο. Αυτό επιβεβαιώνεται από μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Scientific Reports». Σε αυτήν,  υπολόγισαν, ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Στις αρκτικές περιοχές, μάλιστα, η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Τα συμπεράσματα των επιστημώνων, βασίστηκαν σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.α. 

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά με ποιον τρόπο η πρόωρη άνοιξη επηρεάζει την συμπεριφορά των φυτών και των ζώων, παρόλο που η τελευταία μελέτη αξιολόγησε δεδομένα 86 ετών και 743 προηγούμενες εκτιμήσεις σχετικά με τον ερχομό της. Η μόνη σαφής διαπίστωση, είναι αυτή που συσχετίζει την πρόωρη άφιξη της άνοιξης σε εντονότερο βαθμό, όσο κανείς ανεβαίνει προς τον Βόρειο πόλο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here