Με στοιχεία από το nbcnews

Τουλάχιστον σε 32 μεγάλες πόλεις στην Κίνα, τα επίπεδα νέφους χτυπάνε καθημερνά κόκκινο.

Σε ακόμη 27 πόλεις, ανάμεσά τους και το Πεκίνο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι κάτοικοι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Τα επίπεδα νέφους στις Βόρειες περιοχές της Κίνας φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Εκατομμύρια κάτοικοι, μαθαίνουν να ζουν με αυτό. Μάλιστα του έχουν δώσει και ένα   ευφάνταστο όνομα. Airpocalypse.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου, έχουν πλέον συνηθίσει να κυκλοφορούν έξω από το σπίτι τους με μάσκες. Πολλοί αναφέρουν συμπτώματα ζαλάδας και δυσκολίας της αναπνοής όταν κυκλοφορούν χωρίς μάσκες. Αν και δεν νιώθουν άνετα με αυτές, έχει γίνει πλέον στοιχείο της καθημερινότητάς τους.

Οι κάτοικοι στο Πεκίνο κυκλοφορούν με μάσκες
Photo. Ng Han Guan / AP

Σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τα παιδιά. Ακόμη και απλές, αναγκαίες μετακινήσεις, όπως η μετάβαση στο σχολείο, γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες.

Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο κατά την χειμερινή περίοδο. Ο καπνός από τις εστίες θέρμανσης, καθώς το περισσότερο καύσιμο που χρειάζονται τα εργοστάσια για την λειτουργία τους, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά ατμόσφαιρα.

Οι πόλεις που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, πρέπει να πάρουν μέτρα, όπως η μείωση των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους. Τα σχολεία είναι κλειστά τις μέρες με έντονα φαινόμενα ατμοσφαιρικής μόλυνσης, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν περιττές μετακινήσεις εκτός των κλειστών χώρων. Η ατμοσφαιρική μόλυνση εκτείνεται στις περισσότερες μεγαλουπόλεις της Κίνας

Και όλα αυτά ενώ οι δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χτυπάνε κόκκινο σε σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ασιατικής χώρας. Η Κίνα χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα καταμέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Μόνο που τα όρια που θέτει είναι εντελώς διαφορετικά. Ο “πορτοκαλί” συναγερμός χτυπάει μόλις οι τιμές ρύπανσης ξεπεράσουν τις 300 μονάδες, ενώ στις 500 μονάδες η ατμόσφαιρα θεωρείται μολυσματική. Αντίστοιχα, στην Αμερική οι ανώτατες τιμές για επικίνδυνη ατμόσφαιρα, πάνω από τις οποίες οφείλουν να παρθούν έκτακτα μέτρα, είναι οι 50 μονάδες.

Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων της Κίνας, δεν σκέφτονται την μετακόμιση. Είναι ο μόνος τρόπος ζωής που έχουν μάθει και είναι δύσκολο να τον αλλάξουν.Η μόλυσματική ατμόσφαιρα μιας μεγαλούπολης στην Κίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here