Οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν συνεχώς.

Ιδιαίτερα ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, καταναλώνει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τροφής με ρυθμό ιδιαίτερα ανησυχητικό.Μόνο στην Αμερική, 9.000.000 ζώα σφάζονται κάθε χρόνο για να ταΐσουν τους πολίτες της.

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος είναι μια από απο τις διατροφικές συνήθειες, που εκτοξεύθηκαν τον τελευταίο αιώνα. Επηρεάζει, όχι μόνο την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές τροφές, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που θα τρεφόμαστε στο μέλλον.
Το Tech Insider, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο κανάλι του στο YouTube, αναλύει τις επιπτώσεις αυτές καθώς και τις εναλλακτικές, 4 μελλοντικές τροφές, που θα μπούνε στο τραπέζι μας τα επόμενα χρόνια.

Τυπωμένο 3-D φαγητό

Πρόκειται για κανονικό φαγητό, που βγαίνει όμως από έναν 3-D εκτυπωτή φαγητού. Μπορεί να συνδυάσει πολλές τροφές ταυτόχρονα, εστιάζοντας στην ποιότητα και τα ωφέλιμα συστατικά κάθε τροφής. Πολλά παρόμοια προϊόντα, υπάρχουν ήδη σε αλυσίδες καταστημάτων, ιδιαίτερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτός ο νέος τρόπος, θα μειώσει το κόστος και το μέγεθος των γευμάτων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στα διαστημικά ταξίδια, φέρνοντας την αποίκησή μας σε άλλους πλανήτες, ένα βήμα πιο κοντά.
μελλοντικές τροφές 3-D printing good
Maurizio Pesce / flickr

Εργαστηριακό Κρέας

Η ανάπτυξη κρέατος στο εργαστήριο, θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.
  1. Η κατανάλωση νερού παγκοσμίως, θα μειωθεί από 80% μέχρι και 96%
  2. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται 78-96%
  3. Αυξάνεται η διαθέσιμη γη μέχρι και 99%
Όλα αυτά επιτυγχάνονται, αφού δεν θα είναι απαραίτητες οι τεράστιες φάρμες ζώων που υπάρχουν σήμερα. Ο πληθυσμός τους θα μειωθεί δραματικά, περιορίζοντας την εκτροφή τους μόνο για την επιβίωσή τους και όχι για την δική μας διατροφή.
μελλοντικές τροφές κιμάς

Άλγη

Η άλγη είναι μια ιδανική τροφή, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά Ω-3 λιπαρά. Για την καλλιέργειά της, απαιτείται πολύ λιγότερη καλλιεργήσιμη γη, καθώς και λιγότεροι φυσικοί πόροι, σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες. Για παράδειγμα η μικροάλγη, είναι 20 φορές πιο “παραγωγική” σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες. Ακόμη, η μικροάλγη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο, περιορίζοντας την χρήση άλλων ρυπογόνων καυσίμων όπως το πετρέλαιο. Το μόνο πρόβλημα προς το παρόν, είναι η γεύση της, με τους επιστήμονες να κάνουν συνεχής βελτιώσεις, ώστε να την κάνουν λίγο πιο νόστιμη και πιο ελκυστική για τον άνθρωπο.μελλοντικές τροφές άλγη

Έντομα

Σχεδόν 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, έχουν ήδη προσθέσει τα έντομα στην καθημερινή τους διατροφή. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο ενεργοβόρα στην καλλιέργειά τους, σε σχέση με το βοδινό κρέας. Για την ίδια παραγωγή πρωτεΐνης, μια φάρμα γρύλων, θα χρειαζόταν 25 φορές λιγότερη τροφή και 300 φορές λιγότερο νερό, από ότι μια αντίστοιχη φάρμα αγελάδων.
μελλοντικές τροφές έντομα
Δείτε αναλυτικά το βίντεο του Tech Insider, με τις τροφές που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here