Με 1,3 δισεκατομμύρια ενεργούς καπνιστές, η βλαβερή αυτή συνήθεια μας επηρεάζει όλους άμεσα ή έμμεσα.

Αν και γνωρίζουμε την ζημιά που προκαλεί μακροπρόθεσμα το κάπνισμα στο σώμα μας, αυτό δεν κάνει πιο εύκολη την διακοπή του. 

Είναι όμως εκπληκτικό, πως τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος αρχίζουν μόλις λίγα λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο!

Το παρακάτω βίντεο από τους AsapSCIENCE, εξηγεί με πολύ αναλυτικό και παραστατικό τρόπο, τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις, όταν αποφασίσουμε να “το κόψουμε”. 

Μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, η πίεση του αίματος και ο καρδιακός παλμός επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η νικοτίνη προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Μόλις 2 ώρες αργότερα θα αρχίσετε να νιώθετε τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης νικοτίνης, όπως κακή διάθεση και υπνηλία. Η νικοτίνη είναι υπεύθυνη για την αύξηση της ντοπαμίνης στον οργανισμό. Η έλλειψη ντοπαμίνης είναι αυτή που προκαλεί τα αρνητικά συναισθήματα

Όταν περάσει ένα εικοσιτετράωρο χωρίς τσιγάρο, ο βήχας μάλλον θα ενταθεί, αφού ο οργανισμός σας προσπαθεί να αποβάλει τα τοξικά που έχουν συσσωρευθεί στους πνεύμονες. Το θετικό είναι ότι οι πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή ενός εμφράγματος, έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.
Σε 48 ώρες, η γλώσσα αρχίζει να έχει καλύτερη αίσθηση των γεύσεων, καθώς οι γευστικοί κάλυκες αρχίζουν να αυτοθεραπεύονται. Περίπου τότε η έλλειψη νικοτίνης φτάνει στο αποκορύφωμα.διακοπή καπνίσματος
Μετά από 72 ώρες, η έλλειψη νικοτίνης συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί. Πονοκέφαλοι, ναυτία και κράμπες κάνουν την εμφάνισή τους. Μετά από λίγες ώρες όμως τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει…
Όσο περνάνε οι μέρες, μόνο θετικά αποτελέσματα θα βλέπουμε πλέον στον οργανισμό μας. Μόλις ένα μήνα μετά, οι πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου βήτα, καρκίνου και καρδιαγγειακών προβλημάτων, μειώνονται.
Μέσα στον επόμενο χρόνο, η αποκατάσταση των πνευμόνων έχει ήδη ξεκινήσει. Ο βήχας και η βαριά αναπνοή, είναι πλέον παρελθόν. Και όσο τα χρόνια περνούν, τα πράγματα γίνονται ολοένα και καλύτερα. Μετά από 15 χρόνια χωρίς τσιγάρο, οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι ίδιες με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του!
Φυσικά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος είναι πολλαπλά. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, καθώς πολλοί συνδέουν το κάπνισμα με την καταπολέμηση του καθημερινού στρες. Η θέληση, όμως και η γνώση των θετικών επιπτώσεων από την αποφυγή του καπνίσματος, είναι ένα κίνητρο για μια ακόμη προσπάθεια. διακοπή καπνίσματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here